Ahad, 20 Jun 2010

aku baru teringat....

salam sejahtera buat semua yang membaca catatan ini. catatan ini adalah catatan khas sempena ulang tahun pertama aku mula menulis blog yang ringkasnya di panggil berblog. kalau ikut tarikh yang tepat aku mula menulis blog ini ialah pada 17 jun 2009. sekarang sudah 20 jun 2010. bermakna aku terlewat untuk mengingat ulang tahun aku mula aktif dalam cabang ini. entahlah, dalam asyik aku merayap dan merayau dari blog ke blog, tiba-tiba aku terpandang tarikh yang tercatat pada blog tersebut langsung hati aku terdetik: eh! aku mula berblog bulan enam. bila yek? dan aku terpaksa membuka catatan paling awal aku yang bertajuk percubaan pertama bertarikh 17 jun 2009. sah lah ia telah melewati satu tahun.

bukan nak bangga pun, cuma sekadar mengira masa dan menghitung waktu yang mengiringi perjalanan hidup kita. dan aku pun bukanlah aktif sangat membuat catatan atau pun entri. kalau ada tu adalah, kalau tak pun bersawanglah jawabnya. apatah lagi sekarang ini semua sibuk dengan facebook. aku pun pernah jugak nak buat satu akaun tapi tak reti nak aktifkan, langsung terus aku biarkan begitu saja. tapi baru-baru ini ketika ke kota bharu bersembang dengan pok ser ia ada sebut tentang facebook. rupa-rupanya ia pun ada masuk.

kota bharu? la hau la wa la kuwwata illa billah... rupa-rupanya aku tak cerita lagi pada korang semua tentang aku pergi kelantan baru-baru ni. maaflah dah tua agaknya. tak pelah nanti lain kali aku cerita. berbalik tentang pasal berblog ni, aku perhatikan macam-macam fesyen atau stail dia orang menulis atau mencatat. ada blog tu semua sajak atau puisi, ada yang berkarya menulis novel yang bersiri, ada yang menulis tentang politik atau isu semasa, ada yang bercerita tentang pengalaman sendiri dan berbagai lagilah ragamnya. bagi aku bukan tak nak menulis tentang isu semasa atau isu politik cuma rimas dan kadang-kadang menyampah dengan apa yang para bapok menteri lakukan terhadap orang-orang yang tak reti bahasa. tak reti bahasa dalam erti kata kena tipu pun sokong lagi, undi lagi, percaya lagi. itu yang buat aku menyampah dan malas nak mengulas panjang. apa yang bapuk/bapok menteri cakap, cepat sangat percaya. lebih-lebih lagi orang kampung yang totok amnonya.

nantilah kalau mood aku baik, aku akan tulis atau ulas berdasarkan pandangan aku pulak. sekarang ni ruangan dalam 'b.tan' tu asyik dengan gambar-gambar peristiwa yang berlaku di sk kemayan atau sekitar dengannya. itu banyak lagi yang sedang menunggu giliran, cuma aku saja yang buat-buat lambat masukkan entrinya. nak kata banyak tu, tak lah cuma leceh jugak nak masukkan gambar, tu yang buat lambat tu. tapi yang paling aku puas hati dalam berblog ini ialah aku pernah mengoogle: srb agama lawas dan bekas guru pelatih mpki. itu yang aku terjumpa 'mama moden' yang merupakan isteri kepada seorang teman serumah aku di taman cempaka ketika mula-mula masuk maktab. aku, ramizul, saudi, mat badrul, rashid, nasir dan roshidan duduk serumah. tapi yang mula-mula kahwin ialah roshidan. srb agama lawas pulak ialah aku jumpa seorang bekas pelajarnya yang pernah aku mengajar kakaknya di sekolah yang sama.begitulah sedikit catatan dan imbasan tentang pengalaman aku mempunyai beberapa blog yang tak seberapanya ini. nak aku ubah suai atau renovate, buat masa ini mungkin tidak sebab belum ada idea lagi. nantilah kalau ada kelapangan masa bolehlah kita lihat sama-sama perubahannya.
bak kata pepatah sekali air bah, sekali pantai berubah. jumpa lagi di lain masa tepi kali.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan