Khamis, 3 Jun 2010

memerun bukan memerut.....aku dah lama tak buat kerja macam ni. tapi pengalaman yang lama atau lampau ternyata banyak faedahnya dalam aku berusaha untuk menjayakan tanah sejuring tepi jalan dekat seri buntar. aku pun dah hampir berjaya menebas dan membakar keseluruhan kawasan, bermakna aku sudah boleh menarik nafas lega kerana ia tertangguh hampir seminggu lebih kerana aku telah demam yang tiba-tiba agak mencemaskan aku. pada mulanya isteri aku yang demam bersama beberapa orang anak aku, yang memaksa aku terpaksa mengambil cuti rehat khas yang tak dapat rehat langsung. almaklumlah suami mithali, oleh kerana isteri demam tak larat nak bangun terpaksalah semua urusan rumahtangga aku yang uruskan. dari A hingga Z semua aku uruskan. akhirnya aku yang demam tapi tak ambil cuti pulak. sejuk-sejuk pun pergi jugak sekolah, gotong-royong perdana pun pergi jugak, walau aku sejuk mengeletar, orang bergotong-royong tapi aku menyiapkan kertas kerja perkhemahan dalam bilik aku. akibat makan ubat batuk dan demam aku tertidur hampir sejam depan laptop aku. sedar-sedar dah hampir pukul sebelas dan suara riuh ibubapa bergotong-royong masih kedengaran, rupa-rupanya mereka dah pun hampir siap malah dah ada yang makan tengahari. perut aku memang lapar tapi oleh kerana demam langsung tak ada selera nak makan. akhirnya aku pun balik saja tanpa bertegur sapa dengan sesiapa, maklumlah demam tak ada mood nak bersembang. balik rumah aku sambung tidur lagi kerana badan masih sejuk yang mencucuk-cucuk hingga ke tulang. aku teringat kes denggi yang selalu menyerang penghuni taman triang maju, manalah tahu kot-kot aku pulak yang terkena, bimbang jugak aku.

tapi alhamdulillah, dua tiga hari sebelum perkhemahan bersepadu demam aku dah okey. cuma batuk saja lagi yang tak ada gaya nak hilang. terpaksalah berbekal ubat batuk ke sekolah. berbalik pasal cerita tanah sejuring (istilah cikgu hidzir) yang aku nak jayakan itu telah pun berjaya cuma belum bertanam saja lagi. setakat ini aku cuma tanam serai tapi tak banyak. cadang nak tanam pisang, kalau ada modallah, kalau tak pun jagung saja sebab benih pun dah di beli cuma belum bertugal saja lagi. apa-apa pun adalah aktiviti aku di sebelah petang. kalau tak dulu-dulu sejak balik ke seri buntar ini, asal petang saja aku akan duduk-duduk akhirnya tertidur. tapi kini masa aku telah terisi dengan berkebun kecuali kalau hujan turun itulah masa aku berehat, sebab tak payah susah-susah nak menyiram.

api tu nampak saja kecik tapi bila ditiup angin sangat cepat merebak dan hampir terbakar semak yang bersebelahan dengan tanah sejuring aku. nasib baik sempat aku padam dengan air kolam. kalau tak puaslah aku nak berjawab dengan tuan tanah tu.
ada jugak aku tabur biji maman, tapi entah kemana hilangnya. tak tumbuh-tumbuh langsung. makan dek semut agaknya. tak kesahlah bukan rezeki aku nak makan jeruk maman agaknya. dapat makan gulai pucuk ubi pun dah bagus jugak. bendi pun dah nampak gayanya nak menjadi cuma kena bubuh bajalah bagi subur lagi.


cerita pasal memerun ni, seronok jugak sebab banyak kali dah menolong ayah aku menjayakan tanahnya. puaslah main api, longgok kayu banyak-banyak kemudian bakar. api pun naik menjulang. esok kumpul pulak yang tak habis terbakar tu, dan bakar lagi. itulah cerita aku tentang memerun yang bukan memerut... ha!ha!ha!... sekian, terima kasih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan